M&Y soft 2007-2011
Laatste update 22/06/13

www.watoudorp.be
Watou, in het centrum van de regio
Westhoek - Frans-Vlaanderen.
 
Recreatie
       
Toerisme
Westhoek Streekproducten.
A Dehemlaan 11  8900 Ieper   057/21.91.90
Smaken verschillen. Maar over de smaak van onze streekproducten is iedereen het volmondig eens: heerlijk, eerlijk en authentiek. Maak zelf je keuze uit de verschillende degustatiemogelijkheden. Een echte zoetemondjestoer of een combinatie van één of meerdere bezoeken met een rondrit, een museumbezoek of een wandeling, alles is mogelijk. Echt iets voor levensgenieters!
http://www.westhoekstreekproduct.be/ned/info/contact.html  (mail)
 www.westhoekstreekproduct.be 

Autoroutes Westtoer.
Koning Albert I-laan 120  8200 Sint-Michiels Tel.: 050/30.55.00
De groene grensstreek tussen de Noordzee en Frankrijk charmeert iedereen die houdt van een ingetogen vakantie. Het landschap is een lappendeken van polders en heuvels met soldatenkerkhoven die getuigen van 'Den Grooten Oorlog'. Elk dorpje heeft zijn eigen verhaal en lekkernij. Je fietst, wandelt of toert met auto of moto rond in de oneindigheid tot dat volkse muziek je aandacht eist en je halt houdt om te proeven van de cultuur aan de "Schreve".
 info@westtoer.be
 www.westtoer.be/westtoer/rlijst.aspx?type=Auto
Ruiterroutes Westtoer.
Koning Albert I-laan 120  8200 Sint-Michiels Tel.: 050/30.55.00
De Provincie West-Vlaanderen beschikt over enkele toeristisch-recreatieve ruiterroutes, in de Westhoek. Het zijn "vijfsterren "ruiterroutes die zowel ruiter als paard kwalitatief bekoren.
Het traject maakt zoveel mogelijk gebruik van onverharde paden. Zo vermijd je drukke verkeerswegen of gevaarlijke kruispunten. Elke Westhoek ruiterroute is landschappelijk aantrekkelijk en gevarieerd. De routes zijn lusvormig en starten in principe aan een manege, bij een afspanning met ruiteraccomodatie en parkeer-gelegenheid voor trailers.
 info@westtoer.be
 www.westtoer.be/westtoer/rlijst.aspx?type=Paard
Toerisme Poperinge.
Grote Markt 1 8970 Poperinge.  Tel: 057/34.66.76
Tijdens de middeleeuwen was Poperinge een belangrijke lakenstad. Maar onder druk van de lakenwevende buur Ieper kreeg Poperinge in 1343 het weefverbod opgelegd. De hopcultuur bracht redding en Poperinge hervond zijn grandeur. Tijdens WO I lag Poperinge als onbezet gebied achter de frontlijn en werd het favoriete ontspanningsoord voor Britse soldaten......
 toerisme@poperinge.be
 www.toerismepoperinge.be
Toerisme Heuvelland.
Sint – Laurentiusplein 1, 8950 Heuvelland (Kemmel) Tel: 057/45.04.55
De acht dorpen die samen Heuvelland vormen – De Klijte, Dranouter, Kemmel, Loker, Nieuwkerke, Westouter, Wijtschate en Wulvergem – liggen in het uiterste zuidelijke puntje van West-Vlaanderen. Het typisch glooiend karakter van de streek maakt Heuvelland een plaats van intense natuurlijke schoonheid. Prachtige vergezichten, beboste hellingen, natuurreservaten en weidse landbouwgronden wisselen elkaar af. Geen wonder dat het een ware verademing is om naar hier te komen.
 toerisme@heuvelland.be
 www.heuvelland.be/toerisme/799-www.html
Toerisme Alveringem.
Sint-Rijkersstraat 19  8690 Alveringem  Tel: 058/288.881
Alveringem, in de Westhoek, grenzend aan Frans-Vlaanderen, is een uitgestrekte nog zeer
typische plattelandsgemeente, met vele dorpen vol stille authenticiteit. Stilte en rust zijn alom aanwezig, in de dorpen en in het landschap. Veel landelijke wegen laten u toe te genieten van die stilte en van de natuur. De uitgestippelde wandel-en fietsroutes brengen u naargastvrije en gezellige horecazaken, naar hoeves met een rijk aanbod artisanaal bereide producten en ...
naar zeer diverse musea en bezienswaardigheden.
info@alveringem.be
www.alveringem.be/toerisme
Toerisme Ieper.
Lakenhalle Grote Markt 34  8900 Ieper Tel: 057/239.220
Ieper ... ontdekken en genieten!
Ieper heeft heel wat te bieden! De charme van het middeleeuwse verleden en de vele herinneringen aan het woelige oorlogsverleden maken een uitstap naar Ieper vandaag onvergetelijk. Op deze site vind je een brede waaier aan bezoekmogelijkheden in en rond Ieper. We verwelkomen je graag elke dag in het nieuwe bezoekerscentrum voor Ieper en de Westhoek in de Lakenhalle.
toerisme@ieper.be
www.toerisme-ieper.be
Toerisme Vleteren.
Kasteelstraat 39 - 8640 (Oost) Vleteren Tel: 057/40.00.99
Welkom op de website van Toerisme Vleteren. Op deze pagina vindt u algemene informatie over de bereikbaarheid van Vleteren en de dienst voor toerisme. In de linkerkolom vindt u een aantal verschillende rubrieken die nuttig zijn voor een toeristisch of recreatief bezoek aan onze gemeente.
Vleteren is een fusiegemeente met ruim 3.700 inwoners en bestaat uit de dorpskernen Oostvleteren, Westvleteren en Woesten. Vleteren is gelegen in de West-Vlaamse Westhoek langs de N8 tussen Ieper en Veurne.
toerisme@vleteren.be
www.vleteren.be/visitor
Toerisme Lo-Reninge.
Markt 17a, 8647 Lo-Reninge Tel: 058/28.91.66
Lo-Reninge is een vredig stadje gelegen in het “vlakke land” van “Bachten de Kupe” en de Westhoek. Het is een oase van rust midden een prachtige natuur. Lo-Reninge, waar de stilte nog hoorbaar is, ligt als een bloem in het weidse polderlandschap.
Lo-Reninge, Luilekkerstad van Vlaanderen, kan bogen op een rijk historisch verleden. De gastronomie van het Luilekkerstadje is erg vermaard. De rust, midden in het weidse Polderlandschap, is er verzekerd.
Op deze website vindt u tal van weetjes die een bezoek aan Lo-Reninge aangenaam kunnen maken. We wensen u veel surfgenot en hopen u binnenkort te mogen verwelkomen in de parel van de Westhoek.
info@lauka.be.
www.lauka.be/
Toerisme Diksmuide.
Grote Markt 28  8600 Diksmuide   Tel: 051/51.91.46
Diksmuide aan de IJzerstroom, situeert zich midden in de Vlaamse Westhoek, een bestemming vol pure verwondering.
Lakenweverij en boterproducten verrijkten lange tijd de stad Diksmuide aan de IJzer. Daardoor ontdek je ook veel pittoreske hoekjes en het verrassende erfgoed tijdens de Stadslinkwandeling door het oude historische centrum, zoals de markt met zijn Manneke uit de Mane en het Stadhuis, het Begijnhof, de Vismarkt, de Sint-Niklaaskerk, de Kleine en Grote Dijk, de oude Bloemmolens en de jachthaven Portus Dixmuda.
Talrijke monumenten, begraafplaatsen en loopgraven herinneren ons echter ook aan de gruwel van de Eerste Wereldoorlog 1914-1918. In de Dodengang en de IJzertoren komt het front weer tot leven en de beelden van het Treurend Ouderpaar brengen de vredesboodschap uit......
toerisme@stad.diksmuide.be
http://toerisme.diksmuide.be/
Toerisme Veurne.
Grote Markt 29   8630 Veurne Tel:  058/33.55.31
De dienst voor toerisme beschikt over de adreslijsten van de lokale pers, de regionale pers, de toeristische redacties in gans Vlaanderen, de redacties van kranten en tijdschriften in Wallonië en Noord-Frankrijk. Je kan de perslijst opvragen via deze dienst.
infotoerisme@veurne.be
 http://toerisme.veurne.be/Toeristische_en_lokale_pers
Toerisme De Panne.
Zeelaan 21  8660 De Panne  Tel: 058/42.16.16
De Panne staat vooral bekend om haar onmetelijke duinreservaten, haar brede strand en de immer gezellige drukte. Bovendien is De Panne de bakermat van de zeilwagensport. Het logement stelt nooit problemen. De Panne telt niet minder dan 350 hotelbedden (in alle categorieën), 5.000 appartementen, 5 campings en 2 vakantiedorpen. Combineer de rust van onze talrijke natuurgebieden met de uitgebreide gastronomische mogelijkheden in het gezellige centrum, waar u ook buiten het hoogseizoen de vakantiesfeer kan komen opsnuiven. U waant zich nooit in een stad, wel op vakantie!
toerisme@depanne.be
 www.depanne.be/Toerisme/Nederlands.aspx
Toerisme Koksijde.
Zeelaan 303  8670 Koksijde Tel: 058/51.29.10
De fascinerende badplaatsen Koksijde, Oostduinkerke en Sint-Idesbald delen 8 kilometer strand en 700 hectare ongerepte natuurgebieden, een echt wandelparadijs. Het polderdorpje Wulpen nodigt dan weer uit tot gezellige fietstochtjes en je kan er kennis maken met het landelijke leven.
toerisme@koksijde.be
http://bezoeker.koksijde.be/
Toerisme Nieuwpoort.
Nieuwpoort Marktplein 7  8620 Nieuwpoort Tel: 058/22.44.44
Toerisme Nieuwpoort Hendrikaplein 11  8620 Nieuwpoort Tel: 058/23.39.23
Nieuwpoort een echte historische stad is, met een buitengewoon rijke geschiedenis die je van een kuststad niet zou verwachten. Op zijn grondgebied de grootste jachthaven van Noord-Europa heeft, met om en bij de 2000 ligplaatsen, die al sinds jaar en dag houder is van de blauwe vlag. Een badplaats is met een verkeersvrije zeedijk langs een breed zandstrand vaak de hoofdstad van de verse vis genoemd wordt, en dat men er Verse Vis met hoofdletter schrijft. Een stad is met oog voor kunst in het straatbeeld en zorg voor zijn erfgoed
een stad is met een vlak, rustig en groen hinterland dat uitnodigt tot een verkenning te voet of per fiets. Een stad is voor alle seizoenen.
 
www.nieuwpoort.be/nieuwpoort/view/nl/nieuwpoort/toerisme
Toerisme Middelkerke.
Joseph Casselaan 1  8430 Middelkerke Tel: 059/30.03.68
Een dagje uit de band van strand tot hinterland
Een dagje Middelkerke met een bezoek aan Villa Les Zéphyrs, het Casino, de dronkenput en een tocht door het pittoreske hinterland. Verschillende maaltijdformules bespreekbaar.
toerisme@middelkerke.be
www.toerismemiddelkerke.be/toerisme.aspx
Toerisme Koekelare.
Sint-Maartensplein 15b  8680 Koekelare  Tel: 051/61.04.94
De brouwerij-mouterij Christiaen dateert van de jaren 1790. Het industrieel complex 'Christiaen' heeft haar huidig uitzicht gekregen omstreeks 1878. De mouttoren en de slanke schoorsteen domineren het uitzicht van deze brouwerij. De brouwerij was werkzaam tot 1968 en behoorde tot de grootste werkverschaffers in Koekelare. De brouwerij Christiaen werd door de gemeente in 1985 aangekocht en volledig gerestaureerd. In september 1993 mocht het gemeentebestuur de prijs "VLAAMS MONUMENT 1993" in ontvangst nemen voor de renovatie van de brouwerij-mouterij Christiaen. De brouwerij is een plaats waar je niet dronken wordt van bier, maar van kunst in alle gaten en hoeken!
diensttoerisme@koekelare.be
www.koekelare.be/Toerisme/default.aspx?id=1027
Toerisme Kortemark.
Stationsstraat 68  8610 Kortemark Tel: 051/56.81.21
Het is vooral het Handzamebroek (tussen Barisdam en Handzame), waar de Handzamevaart nog kronkelt of meandert, dat een sterke aantrekkingskracht uitoefent op watervogels en steltlopers. Dit gebied staat immers niet onder directe invloed van de pompstations en overstroomt nog vrij regelmatig op een oppervlakte van enkele tientallen hectaren.
De vallei is veel meer dan een overwinteringsgebied voor waterwild. Het is daarnaast ook een waardevol gebied voor tal van roofvogels. Ook in het broedseizoen is de vallei belangrijk voor tal van soorten. Naast vogels zijn ook de typische planten van een valleigebied erg afhankelijk van dat water. Tegenwoordig zijn vooral de grote vossestaart, en zijn verwant, de geknikte vossestaart aspectbepalend. De vossestaart is een vroegbloeiende grassoort die, in mei en juni, de velden met roomwitte tot paarse bloeiwijzen kleurt.
info@kortemark.be
www.kortemark.be/Toerisme/
Toerisme Houthulst.
Markt 17  8650 Houthulst Tel: 051/46.08.94
Het Vrijbos, dat je misschien kent van de roversbende van Bakelandt, werd in Wereldoorlog I voor de Duitsers het strategisch punt bij uitstek. Het bos was doorweven met een net van spoorwegen die aangesloten waren op de spoorlijn Staden-Westrozebeke. Hierdoor konden ze gemakkelijk hun zwaar materiaal en geschut vervoeren. Het bos werd stilaan omgebouwd tot een oorlogsarsenaal van het Duitse leger. In september 1918 zette men het offensief in tegen het Duitse leger. Van het woud van Houthulst bleven enkel nog kapotgeschoten stammen over. Momenteel is het bos een prachtig wandelgebied met ruim 5 km aan wandelpaden.
toerisme@houthulst.be
www.houthulst.be/site/319/default.aspx
Toerisme Staden.
Marktplaats 2, 8840 Staden Tel: 051/708.200
Staden is een landelijke gemeente, bestaande uit de kernen Staden, Oostnieuwkerke en Westrozebeke. Het is een gemeente waar de rust van het landschap samengaat met een druk verenigingsleven. De mooie vergezichten vanop de Stadense heuvelrug reiken tot over Ieper en de West-Vlaamse heuvels. Maar er is ook veel bedrijvigheid: diepvriesgroenten, vleeswaren, meubelen, vrachtwagens .. bekend over de grenzen héén. Dit alles wordt in Staden gemaakt !
Staden is tevens de gemeente met één van de laagste werkloosheidscijfers.
toerisme@staden.be
www.staden.be/WWW/gemeente/welkominstaden.html
Toerisme Langemark-Poelkapelle.
Kasteelstraat 1, 8920 Langemark. Tel: 057/49.09.10
Met zijn vele groene landschappen, rustige dorpjes en bewogen oorlogsverleden is de Westhoek al jaren dé streek bij uitstek voor iedere recreant of genieter. Als kleine gemeente kan Langemark-Poelkapelle op al deze troeven rekenen: een rustige wandeling langs de vele kerkwegels, een verkwikkende fietstocht op het fietsroutenetwerk, een gezellig terrasje, een tof volksverhaal beluisteren...
toerisme@langemark-poelkapelle.be
www.langemark-poelkapelle.be/website
Toerisme Zonnebeke.
Ieperstraat 7A  8980 Zonnebeke  Tel. 051/77.04.41
Elk van de vijf dorpen heeft zijn eigen geschiedenis, zijn eigen karakter. Zo is Beselare berucht om zijn heksen, heeft Passendale iets met kaas en kunt u in Zandvoorde met wat goede wil de roots van Jacques Brel terugvinden. Wereldoorlog I ging in deze regio bijzonder vernietigend te keer en veegde al onze dorpen van de kaart. 90 jaar later hebben de gemeenten zich weliswaar hersteld maar toch zijn de littekens er nog steeds. Passendale (Passion-dale voor de Engelstaligen) heeft aan den grooten oorlog ook de symboliek van zijn naam te danken. Tijd heelt. Zonnebeke werd heropgebouwd en hervond zijn ritme. Vandaag vindt u er aangename en verrassende mengeling van folklore, gastronomie en natuur.
toerisme@zonnebeke.be
 http://zonnebeke.be/nl/toerisme/toerisme.htm
Toerisme Wervik.
Sint-Maartensplein 16  8940 Wervik Tel: 056/30.01.01
Gelegen op het kruispunt van lands-, provincie-, regio- en taalgrens (!), kan je Wervik in alle opzicht terecht een 'grensgeval' noemen. Dankzij haar unieke ligging, biedt onze stad verrassend veel troeven. Het Romeinse verleden, maar vooral de vermaarde 'Wervikschen Toebak' zette de stad op de kaart. Langs de Leie, pal op de grens met Frankrijk stond Wervik eeuwenlang synoniem voor een rijke traditie van handel, smokkel en grensarbeid. Dankzij haar unieke ligging, op de wip tussen de Leiestreek en de Westhoek, is Wervik vandaag de ideale uitvalsbasis om de omliggende regio te ontdekken, is het nu met de fiets, de auto of te voet, voor 1 dag of enkele daagjes tussenuit...
info@wervik.be
http://toerisme.wervik.be/
Toerisme Mesen.
Markt 22  8957 Mesen Tel: 057/22.17.14
Naast het natuurschoon, heeft Mesen vooral een rijk historisch verhaal te vertellen. Al vanaf de vroege Middeleeuwen was Mesen een knooppunt tussen Frankrijk, Vlaanderen en Wallonië. In het meer recente verleden is Mesen vooral gekend als frontgemeente van de Eerste Wereldoorlog. Op 7 juni 1917 brak de hel er letterlijk los door het tot ontploffing brengen door de Geallieerden van 19 dieptemijnen, met een totale lading dynamiet van bijna 500.000 kg. Soldaten uit alle hoeken van de wereld lieten er hun leven. De vele monumenten en kerkhoven op het het Mesens grondgebied, zijn de stille getuige van deze verschrikkelijke offers.
toerisme@mesen.be
www.mesen.be/website
Toerisme Komen.
21, chemin du Moulin Soete, 7780 Comines  Tel: 056/55.56.00
Komen is een oude stad waarvan de economische activiteit is altijd belangrijk geweest.
Twee kernen worden ontwikkeld aan weerszijden van de Lys die een stad.
 Na de Vrede van Utrecht in 1713, fungeerde als een Lys grens en de stad was verdeeld in twee.
Sinds de Romeinse tijd, ontwikkelde de stad zich vooral op de rechteroever van de Leie.
In de Middeleeuwen waren er de klokkentoren, de kerk en het kasteel.
office.tourisme.comines-warneton@belgacom.net
www.villedecomines-warneton.be/tourisme   Vertaal.
Westhoek Vakantieland.
Grote Markt 34  8900 Ieper. 057/23.92.20
Wie wil genieten en tot rust komen is van harte welkom in de Westhoek.
Leuke herbergen en lekkere restaurantjes hebben zich genesteld op idyllische locaties, ver van de drukte van de stad. Wie in de Westhoek wil logeren heeft de keus uit 55 hotels, 105 b&b's, 220 vakantiewoningen, 4 campings, 10 trekkershutten en nog veel accommodatie voor groepen.
http://www.toerismewesthoek.be/westhoek/vraag.aspx (mail)
 www.toerismewesthoek.be/westhoek/index.aspx
Westhoek be.
Markt 10  8957 Mesen.
Westhoek.be is de koepelsite voor de regio Westhoek van waaruit je alle informatie over de Westhoek kan vinden. De website wordt beheerd door Westhoek vzw met volgende gegevens.
 info@westhoek.be 
  www.westhoek.be
Whitebeertravels.
+44 1245 354677
Watou is een uitstekende uitvalsbasis voor het gerenommeerde Speciality Beer locaties..... (lees meer in het artikel.)
 info@beertraveller.com
 www.whitebeertravels.co.uk/watou.html
Westhoek Streekmuseum.
Provinciehuis Potyze Zonnebeekseweg 361, 8900 Ieper  057/20.00.27
Op zes locaties in de Westhoek kan je op een boeiende manier kennis maken met de geschiedenis van het leven en werken in deze regio: laat je meevoeren over de hop- en tabaksvelden, geniet en proef van de culinaire geschiedenis en gastronomie van ambachtelijk gebrouwen bier, de traditie van het kaasmaken en de kunst van het bakkersambacht. Ook de sfeer van de seizoensarbeid en het leven op het kasteel voeren je een stukje terug in de tijd.
  www.west-vlaanderen.be/genieten/
 Cultuur/musea/whmuseum/Pages/default.aspx